top of page

חולות מישור החוף

עד לפני כמה עשורים שלטו במישור החוף, בעיקר במישור החוף הדרומי, נופים של דיונות חול נודדות. גרגרי החול מרחוק הגיעו. מקורם בבליה של הרי הגרניט באתיופיה. חלקיקי הסלע נמצאים באגן הניקוז של הנילוס הכחול והם זורמים במימיו לים התיכון. המינרל הקשה ביותר, קוורץ, עומד בתלאות הדרך ומגיע כחולות לבנים, עד לדלתה של הנילוס, בים התיכון. זרמי הים התיכון סוחפים את גרגרי הקוורץ אל חופי ישראל וכאן הוא נערמים לדיונות. 

החולות אינם שטח אחיד ומונוטוני. מבט מעמיק מגלה בו כמה וכמה בתי גידול. אלה בתי הגידול העיקריים:

חולות נודדים

בדרום הארץ, בעיקר באזור אשדוד וניצנים, נותרו שטחי חולות נודדים. רובן הן דיונות ארוכות מטיפוס סהרון, הקרויות כך משום ששוליהן צרים יותר ביחס לגוף הדיונה, בדומה לסהר הירח. דיונות אלה מושפעות מרוחות החורף, שעוצמתן גבוהה מספיק כדי לגרוף את גרגרי החול. חולות נודדים מכוסים בכיסוי צמחי דליל.  

חולות מיוצבים

דיונות אלה איבדו חלק ניכר מכושר הנדידה שלהן בתהליך איטי ומתמשך של התבססות צמחייה בהן. תחילה מתבססים בחולות צמחים שהסתגלו לחיים בחול נודד, כגון ידיד החולות המצוי ולענה חד-זרעית. צמחים אלה מייצבים עוד את החולות ומעשירים אותם בחומר אורגני ובאבק שהם כולאים בין ענפיהם. בעקבות שיפור תנאי הקיום מתבססים בחולות מיני צמחים נוספים ומייצבים בעצם קיומם את החולות הנודדים. 

חוף הים 

חלק מחוף הים הישראלי שטוח והרצועה החולית נפרשת בו למרחק עשרות מטרים מהחוף. בחלק אחר מתנוססות גבעות כורכר ממש מעל אזור המשברים של הגלים. ככל שפונים צפונה משתנה הרכבו של החול. בדרום הארץ, קרוב למקור האספקה של חול, שיעור הקוורץ בו גבוה.
מצפון לכרמל, בין עכו לראש הנקרה, מתמעטים מאד גרגרי הקוורץ מהנילוס, והחול מכיל שיעור גבוה מאוד של גיר שמקורו בשלדי בעלי חיים ובגיר שנסחף מהרי הגליל. סוג חול זה נודע בעבר בכינוי "זיפזיף".  

Screen Shot 2019-09-26 at 9.49.43.png

הזנת חולות במצוק השרון (תצלום: החברה להגנת המצוק החופי)

bottom of page