עידני הקרח ומפלס הים

הבאר העתיקה שליד נחשולים נכרתה בעבר ביבשה (צילום: צוות שביל הים)

עידני הקרח ומפלס הים

במיליון השנים האחרונות התחוללו שינויים מחזוריים ניכרים באקלים כדור הארץ, שהביאו לכמה עידני קרח. במהלך עידני הקרח כיסו קרחונים חלקים נרחבים מהעולם. לפני כ־18,000 שנה הגיע עידן הקרח האחרון לשיאו ובתקופה זו היה מפלס פני הימים נמוך בכ־100 מטר ממפלסם כיום. רוחבו של מישור החוף של ארץ ישראל עלה אז בכ-10 ק"מ על רוחבו כיום, ובסיס הסחיפה של הנחלים היה נמוך בהרבה מזה של ימינו. בסיום עידן הקרח האחרון, לפני כ־12,000 שנים, התחמם האקלים, הקרחונים נמסו, מפלס הים החל לעלות וקו החוף נע מזרחה.

במהלך התקופה הניאוליתית, לפני כ־9,000 שנה, עוד היה חוף הים ממערב למקומו הנוכחי. תושבי האזור חפרו בארות והקימו יישובים במקומות שבימינו הים העולה כבר מכסה אותם. בתקופת הברונזה (הכנענית) הקדומה, לפני כ־5,000 שנה, התייצב מפלס הים לגובהו הנוכחי, ומאז לא חלו בו תמורות משמעותיות. בתקופה זו נוסדו יישובים רבים לאורך החוף.

עדויות למפלסי ים גבוהים, מתקופות בין-קרחוניות קדומות, נמצאות בשרידי חוף עם צדפים ומאובנים שנותרו למרגלות הר הכרמל.

ב-50 השנים האחרונות, עם ההתחממות הגלובלית והפשרת הקרחונים ברחבי כדור הארץ, עולה מפלס הים בקצב מהיר מאוד, במספר אזורים בקצב של יותר מ־3 מ"מ בשנה. מדענים צופים כי עד סוף המאה ה-21 עלול מפלס הים לעלות במטר אחד. סערות שפורצות מעת עת גורמות כבר עתה נזקים חמורים לערי נמל עתיקות בחופי ארצנו.

הבאר העתיקה שליד נחשולים נכרתה בעבר ביבשה (צילום: צוות שביל הים)
הבאר העתיקה שליד נחשולים נכרתה בעבר ביבשה (צילום: צוות שביל הים)

 

אולי יעניין אותך

לא תאמינו כמה דברים מעניינים חושף שביל הים