חקלאות ימית

בריכות הדגים בקיבוץ מעגן מיכאל

חקלאות ימית

גידול דגים בבריכות מתועד במצרים ובסין כבר בתקופת הברונזה הקדומה, לפני כ-5,000 שנה. בתקופה הרומית הפכו הפיסצינות – בריכות לגידול דגים – לסמל מעמד. בווילה המכבדת את בעליה הייתה בריכה שכזאת. בעלי הבית ואורחיהם יכלו לשלות ממנה דגים חיים ולהעלותם על שולחנם מיד לאחר הרחצה בבית המרחץ הפרטי שלהם. בריכות לגידול דגים נמצאו באתרים ארכיאולוגיים בישראל כגון תל תנינים וקיסריה.

משנות ה-60 של המאה ה-20, לאחר קריסת ענף הדיג בים הפתוח, נבנו בריכות דגים של מים מתוקים בעורף החוף, בעיקר בחוף הכרמל ועמקי הצפון, וגם במקומות אחרים בארץ שנמצאו בהם אדמות ביצה ומים מליחים שלא התאימו לגידולים חקלאיים אחרים. הקרקעית החרסיתית של המרזבות שבין רכסי הכורכר בחוף הכרמל התאימה במיוחד למטרה זו, שכן היא חסכה במשאבים הדרושים לאיטום הבריכות.

בבריכות גידלו תחילה קרפיונים בלבד. במשך הזמן נוספו מינים רבים אחרים – אמנון, בורי (קיפון), דניס (ספרוס זהוב), לברק ומוסר. לאחרונה החלו לגדל גם מיני דגים מיובאים (ברמונדי) ודגי נוי (קוי). בימינו נעשים ניסיונות לפתח חקלאות ימית ולגדל דגים ואצות בים בצורה ברת־קיימא, ולהרחיב בכך את האפשרויות לייצור מזון.

בריכות הדגים בקיבוץ מעגן מיכאל
בריכות הדגים בקיבוץ מעגן מיכאל

 

כלובי דגים בנמל אשדוד (צילום: לב ים)
כלובי דגים בנמל אשדוד (צילום: לב ים)

אולי יעניין אותך

לא תאמינו כמה דברים מעניינים חושף שביל הים